Methodieken

Buiten focussen en sensen

Als een kind het in zijn hoofd te druk heeft, maak ik een wandeling in het bos hier in Hoogland. Door in de natuur bezig te zijn krijgen kinderen de ruimte te klimmen en te klauteren als een Pukkewouter en komen ze tot rust, waardoor hun hersenen weer aan het werk kan gaan. Deze methodiek heet focussen en sensen.

Een taal erbij


Je krijgt inzicht in relaties door het systeem. Dit is een methode die de innerlijk beleefde werkelijkheid visueel en daarmee meer bewust maakt. Door met poppetjes en ander materiaal te werken worden de relaties zichtbaar en toegankelijk als bron voor groei en ontwikkeling


Growth mindset

Veel kinderen kunnen gefrustreerd raken als er iets niet lukt. Door de methodiek "growth mindset" te gebruiken leren kinderen hoe ze hun brein kan laten groeien. Door in plaats van te zeggen "ik kan dit niet" (waardoor ze vast lopen en gefrustreert raken) leren ze het woordje "nog" in de zin toe te voegen, "Ik kan dit nog niet" Hierdoor leren ze hun brein dat er groei mogelijkheid is in de taak die ze nog niet kunnen.

Tekenen

Een ander vorm van methodieken is tekenen. Hierbij gebruik het kind zijn creativiteit om aan mij te laten zien hoe hij/zij zichzelf ziet.